SND:s julkalender

SND (Svensk Nationell Datatjänst) som sysslar med att göra forskningsdata öppet tillgänlig för att underlätta för forskare att få tillgång till befintliga data. De ger även stöd och rådgivning under forskningsprocessen. Iår har de skapat en julkalender som har som tema Svenska Gallupinstitutets undersökningar 1942-1956. Det är material som kommer från Svenska Gallupinstitutet. SND beskriver materialet bl.a. så här:

“Materialet består av 10 pärmar med ca 550 frågeformulär från perioden 1942-1954. Utöver dessa har vi ca 500 bundna eller häftade rapporter som innehåller uppgifter om syfte, urval, frågeformulär samt resultat i form av korstabeller. Dessa rapporter varierar i storlek från ca 10 till flera hundra sidor.”

Det finns många olika frågeställningar representerade, bl.a. politiska frågor, köpvanor, attitydfrågor och läsvanor. Se vilka studier som galluparkivet innehåller.

Bakom dagens lucka finns “skälen till att barn får gå på biograf och söndagsskola”. 69% menar att det är bra som uppfostran och nyttigt för barnen att gå på söndagsskola medan ingen tycker att anledingen att gå på söndagsskola är omväxling, förströelse. 71% däremot anser att biobesök är omväxlande och förströelse.

Bilden kommer från SND:s julkalender.

snd

Pieta Eklund

 

Pieta Eklund
at
Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare.

Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.
Det här inlägget postades i Forskningsdata och märktes , av Pieta Eklund. Bokmärk permalänken.

Om Pieta Eklund

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.