Nederländska forskare kan bli utan tillgång till vetenskapliga artiklar

Engelska

Bara några dagar sedan slöt franska univerist ett avtal, värt 33,4 m € årligen i fem år, med Elsevier. Nästan samtidigt kom nyheten om att förhandlingarna mellan nederländska univeristet och Elsevier inte hade avslutas på samma sätt. Nederländerna vill aktivit jobba för open access och krävde i förhandlingarna om bl.a. utveckling av open access men det förhandlades även om prenumerationspriserna. Nederländerna godtog inte erbjudandet som Elsevier hade då de inte lyckades att erbjuda något som hade lett till något konkret gällande övergången till open access. De lyckades inte heller att komma med ett erbjudande som hade hållit nere – eller på rimliga nivåerna – kostnaderna för bibliotekens ökade årliga prenumerationskostnader för tidskrifterna.

Som det ser ut nu så kommer holländska forskare att vara utan tillgång till artiklar från Elsevier januari 2015.

Detta blir intressant att följa av två anledningar: trots att Holland är ett litet land har de ganska stor forskningsoutput årligen samt att Elsevier har sina rötter i Nederländerna.

Pressmeddelande från VSNU (vereniging van universiteiten)

Tilläggsinformation från VSNU

Pieta Eklund

 

Pieta Eklund
at
Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare.

Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.
Det här inlägget postades i Open access, Publicera, Vetenskaplig kommunikation av Pieta Eklund. Bokmärk permalänken.

Om Pieta Eklund

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.