Altmetrics

I våras deltog några av oss på Bibliometrics at crossroads där Blaise Cronin var keynote-talare. Han pratade då om framtidens sätt att publicera sig och nämnde då bland annat alternative metrics.

Det pratas ju väldigt mycket om vilken impact en tidskrift har och det har räknats fram på det traditionella sättet: man räknar spridningen av artiklarna genom antalet citeringar. Det kan vara ett bra sätt att filtrera det du bör läsa inom ditt område, men det är kanske inte sättet du får de allra nyaste forskningsresultaten inom ditt område på. Det kan ju ta månader, i värsta fall år, innan en artikel får sin första citering. Altmetrics är ett annat sätt att titta på en publikations impact.

Jag håller inte på med så mycket databassökningar men häromdagen sökte jag i Scopus och vad ser jag där om inte Altmetrics. Altmetric-applikationen i Scopus samlar in data från sociala media (Twitter, Facebook, Pinterest, Google+), bloggar om vetenskap, online dagstidningar, webreferensverktyg  (ZoteroMedeley) när någon nämner något om ett akademiskt paper. De städar i datan och berikar den så att läsare kan se diskussionerna som forskningen har väckt i dess kontext. Altmetrics skriver att de följer ungefär hundratusen diskussioner i veckan med ca tre tusen nya artiklar om dagen.

Altmetrics i Scopus ser ut så här (bilden kommer från Altmetric  for Scopus):

altmetricsMen vad säger den? I den färggranna cirkeln kan du altmetric score för just den artikeln som du tittar på. Det är en kvantitativ mått på den uppmärksamheten som artikeln har fått.  Läs här om hur det kvantitativa måttet har räknats ut.

Färgerna visar vilka källor artikeln har diskuterats i, Sources visar fördelningen mellan källorna där artikeln har fått spridning. I exemplet till vänster har artikeln nämnts i bl.a. Twitter 299 gånger. Under reference managers kan du se bl.a. hur många läsare artikeln har i Mendeley. Om du vill se vilka som har spridit artikeln via Twitter klickar du på see datails eller direkt på 299 tweeters. I fönstret som öppnas kan du se twittrarens geografiska plats. Du kan m.a.o. se varifrån i världen intresset kommer ifrån.

Personligen tycker jag att det verkar intressant att direkt kunna se diskussionen som uppstår runt en artikel samt att även kunna delta i den diskussionen. Det kommer att bli intressant att se vad altmetrics kommer att ha för långsiktig effekt på vetenskaplig publicering.

Läs mer om Altmetrics på deras hemsida och varför inte testa din impact via ImpactStory.

Ursprungligen publicerad i Biblioteksbloggen 2012-09-25

Av: Pieta Eklund

Ett svar på ”Altmetrics

  1. Pingback: Altmetrics – Article Level Metrics (ALM) | Forskningsrelaterat

Kommentarer är stängda.