Google Scholar Citations

Engelska

Nu har Google öppnat upp sin nyaste tjänst för alla: Google Scholar Citations (http://scholar.google.com/citations). Det är en tjänst där du kan knyta dina publikationer till din profil. Google har redan till viss del identifierat vilka publikationer som är dina men du kan snabbt identifiera vilka av dem som faktiskt är dina. Därefter samlas citeringar till dina artiklar in, dessa visas i en graf och diverse citeringsmått räknas.* Antalet citeringar uppdateras automatiskt varje gång en ny citering till dina artiklar hittas.

Väljer du sedan att göra din profil öppen för alla så kommer profilen att visas ibland sökträffarna i Google Scholar när någon söker på ditt namn. Detta kan sedan användas av t.ex. dina kollegor runt om i världen som vill följa ditt arbete och vise versa. Här kan du ta en titt på hur det kan se ut och läsa om första intrycken av tjänsten. Som Jonas skriver i Chalmers blogg så kommer det nog inte dröja innan det här blir mer intressant för diverse rankningslistor. Därför är det viktigt att du som forskare från Högskolan i Borås gör en egen publik profil där du skriver ”University of Borås” som affiliering. Blir du den första forskaren från Högskolan i Borås som skapar sig en profil?

Det är enkelt att komma igång med Google Scholar Citations. Endast tre korta steg: 1) fyll i dina uppgifter, 2) verifiera vilka publikationer som är dina och 3) uppdatera uppgifterna.Klicka här för att komma igång. Du bör dock ha ett google-konto först innan du kan börja använda denna tjänst. Om du inte redan har ett google-konto så kan du skaffa ett här. I tjänsten kan du enkelt välja vilka som är dina publikationer och ska inkluderas i din profil samt att du kan söka publikationer som Google Scholar inte har tagit med. Fördelen med denna tjänst jämfört med t.ex. Web of Science och Scopus motsvarande tjänster är att Google täcker in mycket mer. WoS täcker in ca 10 000 tidskrifter, några conference proceedings och sedan några månader tillbaka ca 30 000 böcker. Scopus i sin tur har ca 20 000 tidskfiter, bara en handfull conference proceedings och nästan inga böcker. Google Scholar täcker mycket fler men nackdelen är att vi inte vet exakt vilka resurser som inkluderas. Ytterligare en fördel är att du själv enkelt kan rätta till uppgifterna och att du får en länk till profilsidan som kan användas i olika sammanhang.

Läs ett längre blogginlägg om tjänsten här.

(*Google Scholar Citations använder mått som generellt antal citeringar, h-index och i10 index. h-index försöker mäta både produktivitet och påverkansgrad (impact) av forskarens publicerade arbeten. Indexet baseras på forskarens mest citerade arbeten och antalet citeringar de har fått i andra publikationer. Den kan också användas till att mäta en hel institutions produktivitet.  i10 är en siffra som visar antalet publikationer som har åtminstone 10 citeringar.)

Ursprungligen publicerad i Biblioteksbloggen 2011-11-29

Av: Pieta Eklund

Detta inlägg publicerades i Bibliometri och märktes , av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.