ORCID – ett internationellt ID för forskare

Engelska

Idag lanseras Open Researcher & Contributor ID (ORCID). Det är en non-profit organisation med syftet att skapa ett globalt register med unika ID:n för forskare. Du kan själv registrera dig hos dem gratis, det du behöver är e-postadress (hb.se) och namn. Meningen för ORCID är inte att samla en massa information om forskare utan meningen är att vara ett register med unika ID: för forskare. Dessa ID:n kan användas av andra tjänster för att kommunicera och hantera information.

Vinsterna med ett internationellt forskar-id blir bl.a. att du och förlaget har enklare att kommunicera med varandra då det kan finnas forskare med samma namn.  Det blir alltså enklare att koppla samman en forskare och en publikation.

Läs ett längre inlägg på Chalmers biblioteksblogg Nu lanseras ORCID – ett internationellt ID för forskare

Läs även om ORCID.

Ursprungligen publicerad i Biblioteksbloggen 2012-10-16

Av: Pieta Eklund

1 svar på ”ORCID – ett internationellt ID för forskare

  1. Pingback: ORCiD + HB = sant! | Forskningsrelaterat

Kommentarer är stängda.