Framtidens publicering

Engelska

Vetenskaplig publicering har inte gått igenom några revolutionerande förändringar sedan vi lärde oss att trycka. Nu är vi mitt i en stor förändring och den består av online-publicering, molnet och instant spridning. Sedan första april kräver brittiska vetenskapliga råd att all forskning financierat av allmänna medel ska göras open access vid publicering. Tidigare godtogs embargo-tid, alltså att publikation gjordes öppet tillgänglig en viss tid efter publiceringen.

Nature har gett ut ett specialnummer om framtidens publicering. Läs den. Där finns artiklar som handlar om kostnaden för vetenskaplig publicering där frågan om det förlagen gör är värt så mycket som vi betalar för det i.o.m. att det är forskarna som granskar andras manuskript, vilket kan ses som en betydande del av hela vetenskapliga publiceringen, gratis samtidigt som biblioteket och andra som prenumererar på dessa tidskrifter betalar miljarder för att läsa artiklarna. Det finns en artikel om hur biblioteket och forskare försöker hänga med i förändringarna och en artikel om de tveksamma aktörerna som har dykt upp i kölvattnet av open access publicering. Kolla även artikeln om spridningen av vetenskapliga artiklar.

Pieta Eklund