Google reader går i graven

Engelska

Du använder kanske en RSS-läsare som jag gör för att hålla dig uppdaterad inom ditt område, närliggande områden, nyheter osv. Om du inte gör det så är det ett bra tips att börja med det. RSS är en förkortning på Really Simple Syndication som används för att prenumerera innehåll från ett antal webbsidor till en RSS-läsare. Vitsen med detta är att du får uppdateringarna till dig när det händer utan att du behöver besöka bloggen, nyhetssidan eller andra sidor som uppdaterar sitt innehåll ofta och att du på kort tid kan gå igenom mycket innehåll då du behöver endast lästa titlen eventuellt även ingress för att se om det är någon som intresserar dig.

Användandet exploderade i mitten av rss2000-talet och Google har sin tjänst som heter Google Reader. I mars iår meddelade Google dock att pga dalande antal användare och förändrade vanor kommer de att lägga ner sin RSS-läsare. Det var mycket upprörande för väldigt många, mig inkluderad, och många började fundera vad de ska ersätta sin RSS-läsare med.

Jag har börjat använda Feedly.com. Det är ett insticksprogram till webbläsaren så att du måste installera den först, vilket är enkelt. Då kan du skapa ett nytt konto eller så kan du logga in med din google-användare och enkelt exportera innehållet från Google Reader till Feedly. Feedly finns för både IOS och Android och Kindle samt att de planerar även att släppa app för Windows. Den finns inte för Internet Explorer så du måste använda t.ex. Firefox, Chrome eller Safari.

Det finns andra RSS-läsare som du kan byta till som Flipboard, Newsify, Newsblur, The OldReader, Netvibes, Pulse, Feedbin, CommaFeed, CurataReader, FeedReader… Några av dessa finns endast som appar för telefoner och surfplattor.

Google menar att RSS-läsare är ett förlegat sätt att få till sig nyheter, det är passivt. Google vill istället att vi ska bli mer aktiva i vår nyhetskonsumption. Google vill ge dig rätt information vid rätt tillfälle via rätt kanal, vilket egentligen är inget nytt. Nu har Goole iaf skapat Google Now som lär sig dina vanor, dina intressen för att kunna leverera det du vill ha när du vill ha det och eftersom det sker på mobilen kan den känna av din plats, tiden på dygnet eller om du är på väg eller inte. Så över tid kommer Google Now lära sig vad du vill läsa när du äter din frukost, när du sitter på bussen på väg till jobbet eller väntar på att stiga ombord ett plan på väg till en konferens.

Jag personligen i mitt yrkesliv vill inte att Google Now lär sig mitt beteende för då kommer jag kanske gå miste om nyheter, forskning eller annat som inte direkt berör mig men som trots det kan vara intressant. Jag vill inte läsa det som Google tror sig veta att jag vill läsa. I mitt professionella liv uppskattar jag serendipitet. Det vill jag inte gå miste om.

Pieta Eklund

PS: Den här bloggen går att prenumerera på. Kopiera länken och lägg till i din RSS-läsare.

http://forskningsrelaterat.hb.se/feed/

 

 

Detta inlägg publicerades i Omvärldsbevakning och märktes , av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.