Nytt sätt att tillgängliggöra forskning?

Engelska

Målet med att publicera sina forskningsresultat är att nå andra som är intresserade av dessa resultat. Formen för vetenskaplig publicering har varit det samma i flera hundra år. Sedan internet har formen och speciellt kanalerna för publicering börjats ifrågasättas och det pågår en förändring.

Jag är inte speciellt förtjust i Elsevier p.g.a. deras konstiga sätt att hantera open access och tillgång till forskning men nu har Elsevier lanserat något som heter AudioSlides. Författaren får möjligheten att förklara sin artikel med egna ord. Är detta framtidens artikel? Jag undrar hur forskare kommer att reagera på detta, är det något intressant eller inte? Tar det för mycket tid? Kommer den upplevas som ytterligare ett stessmoment i forskaryrket?

Det handlar alltså om att du skapar en femminuters persentation om din artikel. Presentationen visas tillsammans med din artikel. Läsaren har alltså tillgång till både artikeln och den audiovisuella presentationen. En grupp forskare som har undersökt bl.a. viktmiskning har gjort detta. Se deras exempel på AudioSlides. Kolla även flera exempel på AudioSlides. Eller kolla på bilden nedan. När presentationen spelas upp kan den justeras till dina behov.

audioslideJag tyckte att det var spännande. Forskaren blev en levande person istället för att endast vara ett namn. Fördelarna är att forskaren själv får förklara innebörden av sin forskning och kanske hjälper andra att snabbt komma vidare om de känner att artiklen inte riktigt motsvarade förväntningarn som titlen kanske var upphov till.

Elsevier har skapat ett verktyg som de skriver ska vara enkelt att använda för att skapa AudioSlides. Presentationerna måste motsvara innehållet i artikeln och vara på engelska. Dessa presentationer blir inte granskade, vilket betyder att de kan publiceras omgående. Alla tidskrifter inom Elseviers sfär deltar inte i detta men gör tidskriften som du har skickat in en artikel kommer du att få en inbjudan att göra en kort muntlig persentation.

Jag undrar ytterligare en sak som inte hittat svar på (och har inte testat), hur funkar dessa på telefoner och surfplattor?

Pieta Eklund

Tips: Martin Borg

Detta inlägg publicerades i Publicera och märktes av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.