PeerJ – open access tidskrift

Engelska

PeerJ publicerar vetenskapliga artiklar open access inom biologi och medicin. De är fritt tillgängliga på webben. De vill minska kostnaderna för publicering, förbättra publiceringsprocessen samtidigt som de vill ge både författarna och läsarna en publiceringskanal som passar dagens krav: snabbt, enkelt och tillgängligt med bibehållen kvalitet. Det finn några olika sätt att finansiera publicering. Peer J har även en preprint-arkiv som är för artiklar som inte är publicerade än. Där kan läsare även kommentera dessa artiklar.

PeerJ väljer artiklar för publicering baserad på den vetenskapliga och metodologiska stringens och inte subjektiva åsikter om vilken påverkan forskningen kan ha, dess nyhetsvärde eller intresse.

Nu har PeerJ varit verksam sedan sex månader och därför ser tillbaka på sin tjänst. De har publicerat 130 artiklar där några redan har fått över 20 000 visningar. PeerJ ser också till att artiklarna arkiveras och bevaras. Det som är glädjande är att många av granskarna är öppna med sitt namn och en stigande andel forskare visa öppet granskningshistoriken, alltså vilka kommentarer de har fått från granskare. Att ha en öppen granskningsprocess är inget nytt. T.ex. har Nature testat det.  I 2006 skrev de en artikel om det.  Blogginlägget om ”ultraöppen” granskning är också intressant läsning om vad en sorts öppen granskning kan ge artikeln, diskursen och forskningen generellt.

PeerJ har sammanställd 6 anledningar varför nästa artikel borde publiceras hos dem: 1) open access, 2) rigorös granskning, 3) överkomligt pris, 4) snabb publicering, 5) författaren är i kontroll samt 6) framtidens publicering idag. Det enda problemet är att de, än så länge, publiceringar endast inom biologi och medicin…

Pieta Eklund

Detta inlägg är publicerat under Open access, Publicera och märkt av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.

Ett svar på ”PeerJ – open access tidskrift

  1. Pingback: Nya financieringsstrategier för open access-tidskrifter | Forskningsrelaterat

Kommentarer är stängda.