Podcast

Engelska

Lyssnar du på podcasts? Det är mågna som gör sådant nu och många av dem kan kännas ointressant och har lite till ingen värde för just dig.

The Scholarly Kitchen har börjat med dem. Igår hade de en intressant diskussioner med Carol Tenopir, en forskare vid University of tennesee, Knoxville. Hon är en informationsvetare och om jag kommer ihåg rätt har hon t.o.m. besökt Borås och Bibliotekshögskolan.

Hon pratar om bl.a. vad vetenskaplig läsning handlar om, vad finns det för material och vad som har hänt med tiden som används till att läsa. Tiden som används för all arbetsrelaterat läsning har gått upp men tiden som används för att läsa traditionella artiklar har minskat. Det är alltså andra typer av källor som t.ex. bloggar som har tagit en del av tiden för läsning.

För att kunna göra den här typen av forskning måste läsning definieras. Forskningsgruppen definierar som något mer än endast läsa titlen och abstract. Därefter kan frågor ställas hur djupt informanten har läst, t.ex. bläddra, ett stycke här och ett där. Också i vilket syfte läsning sker påverkar hur forskare läser.

Annat som hon diskuterade var om hur tillit kan etableras och upprätthållas pga att forskningen förändras och det finns behov att kunna snabbt bedöma kvalitet i texten.

Intressant är att yngre forskare verkar vara mer konservativa som författare men det kanske beror på att de håller på att bygga sin karriär. Som läsare är de mer liberala.

Hitta Carol Tenopirs podcast “Time, value and Trust in Scholarly Communication”.

Hitta andra podcasts från The Scholarly Kitchen

Pieta Eklund

Detta inlägg publicerades i Forskningsetik, Vetenskaplig kommunikation av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.