COPE – Committee on publication ethics

Engelska

COPE – en kommittee om publiceringsetik – erbjuder råd till redaktörerna om olika aspekterna av publikationsetik, speciellt hur forskningsetiska frågor kan hanteras.

COPE har en databas på alla ärenden som har diskuterats inom COPE. Det är en bra källa för att använda för att se vad det finns för tidigare ärenden och hur dessa har lösts, t.ex. kan det handla om hur datat har analyserats vilket väcker frågor om reliabilitet. Du kan söka i databasen eller browsa mellan kategorierna och år. De har ett antal kategorier som författarskap, falsifiering av data, plagiering etc.

COPE startades redan 1997 av en lite grupp av redaktörer för medicinska tidskrifter men har idag över 7000 medlemmar inom alla akademiska områden. Medlemskapet är för redaktörer av vetenskapliga tidskrifter, som är intresserade av publikationsetik. Alla COPE medlemmar ska följa Code of Conduct for Journal Editors. Dokumentet är 11 sidor lång och innehåller en beskrivning av rekommendationer av best practice för en redaktör, som bl.a. att kontinuerligt förbättra tidskriften och alltid vara villig att publicera rättningar och tillbakadragningar av artiklar. Andra saker är t.ex. att uppdatera författarriktlinjer, tillhandahålla möjligheter för författare att överklaga redaktörsbeslut och se till att peer review processen är rättvis, objektiv och håller tiden. Redaktörerna ska även verka för att forskningen är etisk, speciellt den forskningen som har med människor och djur att göra. Det finns även riktlinjer hur redaktörerna bör agera om dåligt uppförande så som plagiering, falsifiering av data eller att en författare läggs till eller tas bort innan publiceringen, förekommer. COPE har ett antal flödeskartor över vad en radaktör kan göra vid misstanke.

Om du är redaktör för en tidskrift och tidskriften inte är medlem än, så kan du bli medlem i COPE. Pris på medlemskap varierar något enligt hur många nummer tidskriften ger ut per år eller om man saknar en tidskrift men ger ut artiklar. Det finns även medlemskap för organisationer.cope_flowPieta Eklund

 

Detta inlägg publicerades i Forskningsetik och märktes av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.