Mod att forska

Engelska

James E. Rothman, nobelpristagare i fysiologi eller medicin blev intervjuad av Adam Smith igår efter att det tillkännagavs att Rothman är en av årets nobelpristagare.

Något som var mycket intressat i den korta intervjun var svaret på frågan hur kommer det sig att Rothman hade mod att börja forska om något så komplex ämne som en cell och alla dess mekanismer, speciellt när de inledande experimenten antydde att det kanske inte skulle gå.

Rothman svarar:

…my courage came from three sources I would say. The first, in all seriousness, was youth. Because there’s a certain arrogance in youth, I don’t if I’d have had the courage to do that today. The second was the fact that, you could in those days, in the United States you could do adventurous things with very little, no more preliminary data, and you can still get support from the NIH to do it. And so in today’s environment I doubt very much I would have had the freedom or the opportunity to truly pursue this. And the third, frankly, was that I was inspired by a man named Arthur Kornberg…

Anledning nummer 2 väcker frågan om vilken forskning får nobelpriset om 30 år med tanke på den forskningen som finansieras idag? Forskningen som görs idag måste uppfylla helt andra saker än forskning som gjordes för 30 år sedan.

Läs den transkriberade intervjun.

Lyssna på intervjun. Ca 7 minuter.

Pieta Eklund

 

Detta inlägg är publicerat under Forskningsfinansiärer och märkt av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.