Open access-vecka 2013. Tema Redefine impact

Engelska

120x240oasTema för årets open access vecka är att omdefiniera hur man mäter och/eller utvärderar spridningen av vetenskapliga resultat och dess genomslagskraft; redefine impact. Effekten av vetenskaplig produktion har tidigare mätts med bibliometriska mått och indikatorer genom citeringar. Nytt område inom att mäta spridning och genomslagskraft är altmetrics. Altmetrics tar hänsyn till flera saker bl.a. nerladdningar, länkar, tweets, blogginlägg och diskussioner i onlinefora.

Under kommande vecka kommer inlägg om altmetrics, vilken genomslagskraft oa-publicerad forskning har, forskningsdata och negativa resultat att publiceras. Sista inlägget under open access-veckan nästa fredag handlar om hur man kan hitta oa-tidskrifter med gott rykte och med stor läsarkrets.

Pieta Eklund

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Open access och märktes av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.