Registrera i BADA

Engelska

Snart är dags att registrera i BADA igen om man inte redan gjort det. Sista dagen att registrera årets publikationer inför årsredovisningen och det årliga uttaget är den 17. januari 2014. Du kan registrera dina publikationer redan nu och du behöver inte vara på högskolan för att göra det.

Du registrerar dina publikationer genom att logga in på BADA. Du använder dina vanliga inloggningsuppgifter; signatur & lösenord. Sedan väljer du Samlingar som finns i menyn till vänster. Skrolla sedan tills du kommer till din institution och därefter väljer du en av samlingarna Artiklar och rapporter, Böcker och bokkapitel, Konferensbidrag (både papers & posters från konferenser registreras i den här samlingen). För Textilhögskolans konstnärliga forskare finns även samlingen Föremål, material, utställningar etc för konstnärligt arbete. När du har valt en samling att registrera i klickar du på den och då kommer du till själva samlingen där det finns en knapp som heter Publicera i denna samling. Klicka på den. Första sidan av formuläret kan du gå vidare från utan att ha gjort något. Det är nu på sidan två du ska börja registrera din publikation: Författarna, titeln, institutionen etc. Du ska fylla i namnen på alla som har medförfattat, oavsett om de är anställda vid Högskolan i Borås eller vid något annat lärosäte/organisation, och även deras signaturer om de är anställda vid Högskolan i Borås.

Det finns några uppgifter som är obligatoriska att fylla i. Har du missat något av dem och klickar på Nästa för att komma vidare, kommer du att få meddelande om att årtalet t.ex. saknas. Fyll i det som saknas för att komma vidare.

När du kommer till Ämneskategorier så måste du klicka på länken Ämneskategorier för att kunna välja någon av kategorierna. Du ska alltså inte skriva något själv här. Ämenskategorierna är ganska otympliga men välj den som är närmast ämnet för din publikation.

Om din publikation inte faller inom någon av de profilområden som finns listade välj då inget.

Frågan om Hållbar utveckling är obligatorisk att svara ja eller nej på. Frågan handlar om du i din publikation sätter din forskning i ett hållbar utvecklings-perspektiv.

Fyll alltid i sammanfattningen även om du inte har något som kan kallas för en sammanfattning. Detta för att då blir din publikation mer synlig i söksammanhang. Nyckelord är bra att fylla i av samma anledning.

Du kan också bifoga en fil till din registrering. Det fungerar på samma sätt som att bifoga en fil till en e-postmeddelande. När det gäller artiklar så kan du oftast bifoga den version av din artikel som har genomgått refereegranskningen men inte fått förlagets layout än. Du kan kolla på Sherpa/RoMEO vilka regler som gäller för olika förlag och tidskrifter.

Sedan har du möjlighet att kontrollera din registrering. Har du skrivit alla namn korrekt etc. Därefter kan du gå vidare genom att godkänna publiceringsavtalet. Avtalet gäller studenternas examensarbete men den måste ändå godkännas för att registgreringen kommer till oss på biblioteket för granskning.

När registreringen har granskats får du ett mail om att registreringen är godkänt. Ibland kan det hända att en registrering blir refuserad. Då får du mail om det med en förklaring till vad som saknas. Då ska du logga in i BADA igen, fylla i det som saknas för att sedan godkänna avtalet igen så att registreringen kommer till oss igen för granskning.

Skulle det bli fel, och när det uppstår frågor, kan ni kontakta mig, pieta.eklund(a)hb.se

Just nu (2013-11-07) ser läget ut så här för hela högskolan:

Vi brukar ha ca 500-550 publikationer/år, vilket betyder att det finns fortfarande ca 330-380 oregistrerade publikationer.

Pieta Eklund

Detta inlägg är publicerat under BADA och märkt av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.

2 svar på ”Registrera i BADA

  1. Pingback: God helg och gott nytt år! | Forskningsrelaterat

  2. Pingback: Frågor och svar om att registrera i BADA | Forskningsrelaterat

Kommentarer är stängda.