Google Scholar bibliotek

Engelska

Google Scholar släpte en “biblioteksfunktion” några dagar sedan. Det handlar om att du har din egen personaliserad samling i Google Scholar. Du kan göra en sökning i Google Scholar och sedan spara de träffar som är av intresse för dig men som du kanske inte hinner läsa just. Du kan sedan organisera dem enligt ämne och du kan hitta dem igen snabbt var du än är.

Det du sparar i ditt bibliotek följer dig och alla länkar till andra artiklar, relaterade artiklar och citeringar, länkar till fulltext via BLR om vi har tillgång till dem och annat.

Logga in på ditt googlekonto, gå till Google Scholar och bl.a. få rekommendationer utifrån citeringar i dina artiklar och skapa sökningar där du meddelas när något nytt publiceras.

När du klickar på Save så sparas den artiklen i ditt bibliotek som finns till vänster.

scholar1

 

scholar2

 

 

 

 

 

När du klickar på My library så kommer du till ditt bibliotek där de artiklar som du har sparat finns. Där finns också My Citations och Cited by me. My citations är artiklar som du är författaren till och Cited by me är referenserna från dina artiklar. Du kan även välja Manage labels där du kan skapa sättet du vill sortera ditt bibliotek på, t.ex.: enligt sökord, författare, publikationsår, tidskriftstitel eller annat.

 

 

 

Du måste först skapa kategorierna som du vill använda. Sedan kan du sortera sparade träffar i biblioteket. Klicka på titeln på den artiklen som du vill sortera för att få fram valen som syn i bilden nedan. Välj sedan den kategori du vill ha just den här artiklen.scholar3

Du kan även redigera posten mer genom att lägga till mer bibliografisk information och även ta bort publikationen från ditt bibliotek. Klicka på Edit för att komma till vyn här under.scholar4

 

Kom igång med Google Scholar bibliotek.

Det finns tveksamheter kring den här tjänsten. Man ska inte glömma att Google är ett kommerciellt bolag och de kan när som helst avsluta tjänster, så som de gjorde med t.ex. Google Reader. Så vill du vara helt säker att dina referenser kommer att finnas till så använder du t.ex. Mendeley, Zotero eller EndNote.

Pieta Eklund

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt och märkt av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.

Ett svar på ”Google Scholar bibliotek

  1. Pingback: Google Scholar bibliotek | Forskningsrelaterat ...

Kommentarer är stängda.