Didaktisk tidskrift

En tag sedan visade det sig att tidskriften Didaktisk tidskrift inte har haft någon refereegranskning till motsats vad tidskriften har tidigare angett. Vi följde diskussionen som väcktes på en e-postlista för bibliotekarier. Anledningen att detta väckte frågor var att vi på bibliotek sysslar, bland mycket annat, med publikationsdatabaser. I dessa databaser registreras forskningspublikationer och de kategoriseras som refereegranskade, övriga vetenskapliga och övrigt. Metadatan exporteras sedan till Swepub – en nationell databas över svensk forskning. Det som gör frågan mycket angelägen är att Kungliga biblioteket har fått i uppdrag att vidareutveckla Swepub till en publikationsdatabas av hög kvalitet för att användas i analyser av forskningspublikationer.

När det händer saker som med didaktisk tidskrift, artiklar publicerade i tidskriften är kategoriserade som refereegranskade när de i själva verket inte är det, blir det fel i publikationsdatabasen och i analysen. De får alltså samma status som artiklar som faktiskt har genomgått en granskning. Det är också hemskt för en doktorand som skriver en sammanläggningsavhandling och det framgår sedan att en av artiklarna inte har gått igenom refereegranskning.

Den här nyheten berörde inte oss praktiskt särskilt mycket – vi hade några få artiklar publicerade i tidskriften. Efter en diskussion med rektorn omkategoriserade vi artiklarna till övrig vetenskaplig artikel – bara någon timma senare hörde Institutionen för pedagogik av sig och såg att vi gärna skulle omkategorisera artiklarna. Vi gick alltså på samma linje som t.ex. Göteborgs Universitet som var snabba med att omkategorisera posterna i sin publikationsdatabas. Frågan har en principiell sida också som måste diskuteras och tas ställning till någon annanstans än på enskilda lärosäten så att alla lärosäten gör lika. Om vi vill ha hög kvalitet i Swepub borde lärosäten agera på samma sätt när den här typen av ärenden dyker upp.

Läs rektorns inlägg i ämnet publikationsdatabaser.

Och läs kring diskussionen kring ärendet.

Många sitter med lång näsa (Jönköpings posten)

Vetenskaplig oredlighet på högskolan (SvD ledare, 2014-02-19)

Replik från Högskolan i Jönköping (SvD ledarbloggen, 2014-02-21)

Göteborgs universitet replikerar om oredlighet (SvD ledarbloggen, 2014-03-04)

Pieta Eklund

 

 

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.