Finansiärer behåller pengarna

Engelska

Många finansiärer har ett krav på open access-publicering. De har t.o.m. haft öronmärkta pengar till att betala APC (article processing charge) men trots olika incitament har det gått att undvika att göra sin publikation öppet tillägnglig utan några större problem. Nu har dock finansiärer börjat kontrollera vad som har gjorts öppet tillgänlig och inte.

De två stora finansiärerna (NIH, US National Instituties of Health & Wellcome Trust i UK) har tröttnat och börjat introducera straff på de som inte följer open access-kravet. De har slutat att  dela ut pengar till de forskare eller forskargrupper som inte har fullföljt open access-kravet. Förra året behöll Wellcome Trust pengarna 63 gånger för att artiklarna från projekt de hade finansierat inte var open access. NIH säger att sedan 2013 har ha försenat utbetalningen av pengar på projekt som har fått flerårig finansiering.

Dessa två finansierarna menar att detta förfarande har märkts av att flera forskargrupper nu följer reglerna. Läs hela artiklen Funders punish open-access dodgers från Nature.

Vad gäller i Sverige då? Vetenskapsrådet och andra finansiärer har ett krav på open acees. På frågan om VR kommer att följa upp kravet svarar de så här:

Ja, i underlaget för rapportering av forskning som Vetenskapsrådet finansierar kommer myndigheten från och med 2015 endast acceptera artiklar som är publicerade open access.

Om VR coh andra svenska forskningsfinansiärer kommer att straffa de som inte följer kraven så som NIH och Wellcome Trust gör blir en senare fråga.

VR har samlat ihop en FAQ-sida om open access från deras synvinkel.

Pieta Eklund

Detta inlägg är publicerat under Forskningsfinansiärer, Open access av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.