Spam

Engelska

Du får säkert mycket spam men det är en sort som är speciellt lockande. Det är spam som kommer från förlag som bjuder dig till att skicka in en artikel för publicering. En del av dessa e-postbrev är legitima men det finns de som inte är det och det finns några kännetecken, t.ex. är de inte riktade till dig speciellt. De kanske börjar med Dear men sedan följer inget namn, eller kanske hävdar de känna till din forskning men ämnet som de skriver är inte ens nära ditt forskningsämne. Bilden nedan visar ett exempel. Det är spam som jag har fått och de tycker sig känna till min forskning om modern ekonomi men de kunde inte ha mer fel.

Sedan är det också bra att kolla upp vad det är för förlag. Förlaget som har skickat mail till mig, SCIRP Scientific Research Publishing Inc., vet jag är tveksam men om du tvekar så hör av dig till biblioteket så kan vi hjälpa dig att reda ut det. Ett annat bra sätt att sålla bort liknande inbjudningar är att kolla på avsändares e-post. Det ska helst komma från den personen som har undertecknat mailet och helst från förlagets mailsystem – inte yahoo eller hotmail. I detta fall kommer det från ett annat mail och det väcker mina misstankar. Klicka på bilden för att förstora den.

Andra bra tips att känna igen finns att läsa på Scholarly Open Access eller i guiden om tveksamma OA-förlag.

inbjudanPieta Eklund

Detta inlägg är publicerat under Open access, Publicera av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.