Det finns citat och det finns citat

Engelska

I vetenskapliga texter citeras det andras forskningsresultat av olika anledningar, oftast har det ett viktigt syfte men ibland kan det vara för att visa att forskare är människor som har humor, de vill lätta på stämningen lite samtidigt som de vill engagera läsaren i sin forskning.

I helgen läste jag en artikel i KI-Bladet (personaltidningen för Karolinska Institutet) om forskare vid Karolinska Institutet som smyger in Bob Dylan-citat i sina publikationer. Den här typen av överraskningar kallas för påskägg eller easter eggs på engelska. Dessa är dolda överraskningar i oftast en programvara eller datorspel och kan nås endast med en specifik kommando.

Forskarna vid KI började med Dylan-citat redan 17 år sedan med en artikel med titeln Nitric oxide and inflammation: the answer is blowing in the wind och har fortsatt sedan dess. Forskarna säger att det är i de mer lättsamma publikationerna som citaten förekommer och meningen är att citatet ska vara kopplat till det vetenskapliga innehållet, förstärker budskapet och höjer kvalitet. Nu har gruppen om fem forskare ett pågående vad om vem som får flest Dylan-citat i sina publikationer innan pensionen. Vinsten: en fin lunch.

Läs om andra påskägg i forskningsvärlden.

Pieta Eklund

Detta inlägg är publicerat under Allmänt av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.