Tidskriftsprenumerationskostnader för bibliotek

Engelska

Årets open access-vecka startas med att vi påminns om varför open access diskuteras och varför vi bör fortsätta att diskutera det. Bibliotekets prenumerationskostnader för tidskrifter har debatterats länge och debatteras fortfarande, särskilt av de som förespråkar open access.

Det är allmänt känt att bilblioteks kostnader för tidskriftsprenumerationer är höga, men det har inte funnits speciellt mycket data om de exakta kostnaderna. Det finns några anledningar till detta, bl.a. har det inte varit kutym att publicera information om kostnaderna samt att biblioteken ofta har ett non-disclosure-avtal med förlagen, vilket hindrar biblioteken från att öppet redovisa kostnader. Nu har två brittiska män skickat FOI-begäran[1] till brittiska universitet i syfte att få information om prenumerationskostnaderna. Denna förfrågan har resulterat i det dataset[2] som finns länkat nedan.

Många open access-tidskrifter tar betalt genom att tillämpa article-processing-charge, vilket innebär att författaren – istället för läsaren – betalar för förlagets kostnader. Diskussionen kring dessa kostander pågår och många menar att det är för dyrt att publicera sig i open access-tidskrifter. Dessa kostander bör dock sättas i relation till de summor som bibliotek betalar för tidskriftsprenumerationer, d.v.s. closed access-tidskrifter.

Pieta Eklund

[1] Freedom of information, ett slags begäran som vem som helst i allmänheten kan skicka direkt till olika samhällsinstitutioner eller via en hemsida whatdotheyknow.com. Begäran via hemsidan publiceras online, liksom svaren. Just den här sidan gäller för brittiska organisationer.

[2] Lawson, Stuart; Meghreblian, Ben (2014): Journal subscription costs – FOIs to UK universities. figshare. http://dx.doi.org/10.6084/m9.figshare.1186832 Retrieved 07:57, Oct 07, 2014 (GMT)

289x92

Detta inlägg publicerades i Open access av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.

1 svar på ”Tidskriftsprenumerationskostnader för bibliotek

  1. Pingback: Vad kostar det att läsa en tidning på biblioteket? | Biblioteksbloggen

Kommentarer är stängda.