Publicera open access

Engelska

Du som forskare har några vägar att välja bland när du vill publicera din forskning open access. Du kan välja att publicera i en open access-tidskrift, då har du två möjligheter; du kan välja den gröna vägen som betyder att du väljer en tidskrift som tillåter dig att ladda upp din artikel i fulltext i ditt lärosätes publikationsdatabas. Den andra vägen är den gyllene vägen, alltså att du väljer en tidskrift som tillämpar APC, article processing charge, en avgift som du som författare betalar för att publicera din tidskrift. Den här avgiften varierar från tidskrift till tidskrift. Avgiften är även orsak till att det finns en marknad för tveksamma open access-tidskrifter. Dessa ska du undvika att publicera dig i. Läs mer om tveksamma open access-tidskrifter.

Vetenskapsrådet har nyligen kommit med sitt förslag till nationella riktlinjer för open access. I förslaget ligger det en rekommendation för den gyllene vägen, istället för den gröna vägen. Kommer pengar som avsatts för tidskriftprenumerationer istället att användas till att betala för publiceringar? Kommer prenumerationsavgifterna minska?

Under veckan har vi skrivit om krav på tillgång till forskningsdata. Vetenskapsrådet har ett krav på datapubliceringsplan och Horizon 2020 har ett pilotprojekt kring open acccess till forskningsdata. Detta inlägg om forskningsdata, från förra årets open access-vecka, kan med fördel läsas igen.

Du är välkommen att kontakta biblioteket för mer information och råd om hur du publicerar open access

Pieta Eklund

289x92

Detta inlägg publicerades i Open access av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.