Mystiska konferenser

Engelska

En mörk anonym reception

Anonymitet är inte en bra egenskap för en tidskrift/konferens när det kommer till information om: organisationen bakom och tidskriftens “editorial board”.

Vi har tidigare beskrivit spammande tidskrifter det är också vanlig förekommande med spammande konferenser. Konferenser som av en “händelse” hittat dig och vill att du ska komma till deras konferens. Eller för att citera “Andy Warhol” från JPmonfort:  “You are receiving this communication because you have been identified as an Expert in you area of activity. You Are Invited To Join Us in Stockholm!”

Eller hans kollegor: JOHN.LENNON@expertdreamers.us, leonardo.da.vinci@expertdreamers.us, jules.verne@expertdreamers.us osv.

Få är lika genomskinliga som Jaime Pozuelo-Monfortsom ganska uppenbart är ute efter att sälja sin bok “The Monfort Plan”. Visserligen kan denna typen av spam mer eller mindre driva oss till vansinne:

“This guy won’t stop, he is the energizer bunny of spam. I have requested him to stop sending me his mindless drivel. I block his e-mails but he just changes names and domains. He has my university e-mail, and he has my consulting e-mail. Mr. Monfort, please stop.”

Det är värre med konferensinbjudningar från OMICS som vi tidigare nämnt i inlägget konferensbluff som exempelvis köper tidskrifter som är publicerade i Pubmed. Vilket gör det svårare att särkilja oseriösa från seriösa tidskrifter. Det kan också vara så att de hävdar att forskare är med i deras editorial board. Forskare som inte nödvändigtvis känner till att denna tidskrift existerar.

Ett annat exempel är: “Journal of International Scientific Publications: Language, Individual & Society”. Vilka kriterier kan vi då använda för att se att en spammande tidskrift är oseriös? Vi kan börja med att de skickar mängder med reklam, spam via mail till flera forskare vilket indikerar att de är oseriösa. Men kan det ändå finnas någon form av validitet bakom tidskriften?

Vi kan börja med att hitta information om tidskriften i Ulrishweb. Här kan vi se att tidskriften är kopplad till en organisation som heter “Info Invest Ltd” något som vi bör titta närmare på. Jag hittar också en länk till tidskriftens sida. När det kommer till bibliografiska databaser tidskriften indexeras i är den kopplad till tre mindre tidskrifter, den är altså inte kopplad någon av de större citeringsdatabaserna. När det gäller företaget Info Invest Ltd tycks de inte ha någon tydlig officiell webbplats.  När det gäller tidskriftens sida och konferenssidan hittar jag ingen tydlig information om deras editorial board.

Här slutar jag att undersöka tidskriften, den har ingen vidare räckvid och tycks inte vara indexerad i någon vidare kontext. Det kan ta mycket tid i anspråk att undersöka spammande konferenser och tidskrifter. Vill vi ha information om konferenser på detta sätt? Genom reklam via mail? Är det hållbart att lägga tid på att undersöka huruvida spammande konferenser och tidskrifter som kontaktar oss har någon validitet? Eller är det bättre att lägga tiden på att aktivt leta efter konferenser och tidskrifter som håller en hög kvalitet och helt enkel ignorera spammande mail? Risken finns dock att vi missar något intressant och relevant.

Om du är tveksam till en inbjudan du har fått, antingen att publicera i en tidskrift eller delta i en konferens, kontakta mig eller någon av mina kollegor så kan vi diskutera det tillsammans.

//Thomas