ORCiD + HB = sant!

Engelska

Förra veckan tog rektorn nytt beslut om publicering vid HB, bl.a. att alla forskare och forskarstuderande vid HB måste skaffa sig ett ORCiD (dnr 117-15). Några har sedan tidigare skaffat sig ett ORCiD, däribland alla de som sökt pengar från VR då det behövs för att kunna logga in i PRISMA.

ORCiD är ett unikt ID-nummer för forskare. Det är som ett personnummer. Du särskiljs från andra som har samma eller ett liknande namn. Om du har bytt namn kommer ditt ID hålla ihop dina publikationer från tiden innan och efter namnbytet. Om du har Scopus-ID eller Web of Science-ID sedan innan kan även dessa koppas nu ihop med hjälp av ORCiD. Mikael Skrivfars har skaffat och hans nummer och profil ser ut så här: http://orcid.org/0000-0002-6596-8069

Det är lätt att skaffa sig ORCiD. Du kan gå till orcid.org klicka på sign up och börja fylla i formuläret. Det är viktigt att du fyller i ditt namn och Högskolan i Borås. Använd mailet som du har från Högskolan i Borås när du registrerar dig. Du kommer att  få ett mail som vill att du ska bekräfta ditt e-post. Gör det. Sedan har du ett ORCiD. Se guiden How to get an ORCiD 2015-04-16 om du är intresserad av att se hur registreringsprocessen går till.

Skicka gärna ditt  ORCiD till oss på biblioteket. När det nya publikationsdatabas, DiVA, tas i bruk kommer vi att kunna berika posterna i databasen med ditt ORCiD. I DiVA kommer det att vara möjligt att fylla i ORCiD. Har du några frågor om ORCiD eller behöver hjälp med det kan du kontakta thomas.nystrom(a)hb.se eller pieta.eklund(a)hb.se

Läs också våra tidigare inlägg om ORCiD
ORCID, en kort text om varför
ORCID – ett internationellt ID för forskare

text: Pieta Eklund
Guide: Thomas Nyström

Detta inlägg publicerades i Forskningsfinansiärer, Publicera och märktes av Forskningsrelaterat. Bokmärk permalänken.

Om Forskningsrelaterat

Bibliotekarie och doktorand som tycker att bibliotekets forskarstöd är intressant, speciellt publiceringsstöd och open access. Skriver en avhandling om samarbete mellan bibliotekarier och forskare. Librarian and a PhD Student working with library research support with main focus on publishing support and open access. Writing a doctoral dissertation on collaboration between librarians and researchers.