Nästa vecka är en älska dina forskningsdata vecka (Love your data week) då frågor kring forskningsdata tas upp och upplyses närmare. Det är som den internationella open access veckan i oktober då frågor om open access diskuteras. Just nu pågår det många aktiviteter kring hantering av forskningsdata då det är en fråga som är högt på agendan. När det talas om hantering av forskningsdata bör det inte glömmas bort att arkivering av forskningsdata och öppet tillgängligöra forskningsdata är två olika saker. I huvudsak handlar det dock om att forskningsdata ska tas hand om på ett mer systematiskt sätt av forskare och lärosäten för att förebygga forskningsfusk och även till viss del dubbelarbete. Forskningsfusk förebyggs genom att i t.ex. en artikel hänvisa till det forskningsdata resultaten kommer från. Forskningsprocessen görs på detta sätt mer transparent. Här finns ett exempel på hur forskningsdata kan hänvisas till från en artikel.
Ytterligare en tanke med att hantera forskningsdata mer systematiskt är att underlätta nätverksbyggande eller utbyte forskare emellan. Argumentet är att om forskningsdata finns väl dokumenterat och beskrivet finns det större sannolikhet att någon som är intresserad av liknande frågor kontaktar upphovsmannen till specifik forskningsdata för eventuellt samarbete. Andra tankar kring hantering av forskningsdata är att försäkra dess framtid. Forskare flyttar och tekniker utvecklas och därför kan forskningsdata bli korrupt på längre sikt. Det går t.ex. inte längre läsa filerna. Det finns också tanken om att forskning som finansieras med offentliga medel också ska göra sina forskningsdata tillgängligt för allmänheten. Detta kan dock slå tillbaka. Allmänheten har inte alltid utbildats i forskningsmetodik och kan i värsta fall komma till helt felaktiga slutsatser.
De som sysslar med kvalitativ forskning är också ifrågasättande till att någon annan ska få tillgång till de forskningsdata som forskaren har samlat in. Det kan vara svårt att anonymisera kvalitativa forskningsdata, t.ex. intervjuer och frågan om det är etiskt att använda kvalitativ forskningsdata samlade med att fokus till att svara på frågor med ett annat fokus är något som många forskare som sysslar med kvalitativ forskning funderar på. Ett annat problem är att lärosäten till högre grad förväntas samarbeta med privata organisationer. I dessa fall är det den statliga offentlighetsprincipen och privata organisationers önskan om eventuellt ansöka om patent som krockar. Det är alltså inte enkelt med hanteringen av forskningsdata.
Det som är på gång på Högskolan i Borås under mars är att några av högskolans bibliotekarier, arkivarie och jurister ska gå en utbildning i hantering av forskningsdata arrangerat av SND, Svensk Nationell Datatjänst. De har under flera år arbetat med forskningsdata. Meningen är att det efter utbildningen finns tillräckligt med kunskaper hos bibliotekarier, arkivarier och jurister för att de kan stödja forskare i att ta fram t.ex. en datahanteringsplan.
Under nästa vecka kommer vi att publicera några inlägg om frågor kring forskningsdata här i bloggen.
Pieta Eklund