Vem äger forskningsdatan?

Engelska

Vem äger egentligen de data som forskare samlar in? Vem har rätt att begära ut och få se insamlade forskningsdata? Får forskare ta med sina insamlade data om de byter tjänst till ett annat lärosäte? När det kommer till forskningsdata finns många frågetecken. I det här inlägget hoppas jag kunna reda ut några av dem.

Vem äger de forskningsdata forskare samlar in? Det lärosäte där en forskare är anställd är huvudman för den forskning som bedrivs vid lärosätet. Med detta följer att lärosätet har äganderätt till de forskningsdata som forskarna vid lärosätet samlar in. Det är lärosätet som enligt Tryckfrihetsförordning (SFS 1945:105) och Offentlighets- och sekretesslagen (SFS 2009:400) ansvarar för att arkivera forskningsdata, tillhandahålla tillgång till det, samt skydda från obehörig åtkomst.

Får forskare som byter lärosäte ta med sig sina forskningsdata? Eftersom det är lärosätet som har äganderätten av forskningsdatan har forskaren inte rätt att ta med sig sina data till ett annat lärosäte utan godkännande från lärosätet där datan samlades in. Forskaren kan också begära att få sina forskningsdata utlämnade med hjälp av Offentlighetsprincipen.

Vem har rätt att begära ut forskningsdata? Genom offentlighetsprincipen kan alla svenska medborgare begära ut att få se insamlade forskningsdata. Lärosätet ska då skyndsamt tillgängliggöra de efterfrågade forskningsdata. Undantaget är om efterfrågade data är lagda under sekretess. I sådana fall kan lärosätet neka till utlämnandet av dem.

När läggs forskningsdata under sekretess? Data som rör exempelvis studiedeltagarnas hälsa eller sexliv, psykologiska undersökningar, eller hälsotillstånd och personliga förhållanden kan sekretessbeläggas. Att en handling är sekretessbelagd innebär att vem som helst inte har rätt att ta del av den, och att lärosätet kan neka en förfrågan om att få ta del av forskningsdata.

Vad är en allmän handling? En handling är skrift, bild, eller annan upptagning som kan läsas, avlyssnas, eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel (SFS 1945:105). En handling som förvaras hos en myndighet, eller som inkommit eller upprättats hos en myndighet, kallas för allmän handling. Så gott som alla forskningshandlingar, i form av enkäter och enkätsvar, video- och ljuduppspelningar och mycket mer som samlas in räknas som allmänna handlingar, och vem som helst har rätt att åkalla offentlighetsprincipen och begära ut dem.

Kristoffer Karlsson