Parallellpublicera i DiVA!

Engelska

Det är mycket att hålla ordning på när det kommer till öppet tillgänglig publicering. För att guida i djungeln kommer vi att publicera fem blogginlägg med tips på hur du som forskare kan hantera din artikel för att göra den öppet tillgänglig.

Tips#4: Så här parallellpublicerar du i DiVA

I vår första bloggpost skrev vi om hur viktigt det är att spara ditt accepterade manuskript. Du får ofta göra mer med det än med förlagets PDF.

I vår senaste bloggpost skrev vi om hur du kan ta reda på vad du får göra med ditt accepterade manuskript. Så hur gör du när du vet att du får publicera det i DiVA? Och varför ska du göra det?

Vi börjar med varför:
Till skillnad från förlagets version kan fulltexter i DiVA kan läsas av vem som helst, var som helst. Vetenskapliga tidskrifter är mycket dyra att prenumerera på, så det är många yrkesverksamma och på lärosäten med ansträngd budget som inte alls kommer åt någon av den forskning som publiceras bakom betalväggar. Innehållet i det accepterade manuskriptet är ju det samma som i den version som förlaget typsatt, och det är även den version som kommer att citeras. Ingen förlorar alltså på att göra accepterade manuskript tillgängliga i den här processen som ofta kallas ”parallellpublicering”.

Så här gör du för att parallellpublicera i DiVA:
Logga in i DiVA. Välj Lägg till publikation / Ladda upp filer. Välj publikationstyp –
Fyll i uppgifter – Ladda upp filer. Här händer det! DiVA börjar faktiskt att tala om lite vad parallellpublicering innebär:

Här väljer du i vårt scenario alltså accepterad version.
Sedan kan du välja när filen ska göras fritt tillgänglig:

Här väljer du att publicera artiklar utan embargotid direkt genom Gör fritt tillgänglig nu. Har artikeln en embargotid är det Gör fritt tillgänglig senare som gäller. Där väljer du ett datum som ligger direkt efter embargot. Tänk på att den tiden gäller från och med tidskriftsnumrets publiceringsdatum. Alltså inte first online/epub ahead of print eller liknande!

Här väljer du fulltext, och filen ska vara i PDF-format. Är ditt accepterade manuskript sparat i en Wordfil eller liknande får du alltså först göra om den till PDF. Du behöver inte klicka i någon av rutorna nedan.
Särskilda villkor: Här kan man t.ex. skriva in den text tidskriften eller förlaget begär att man ska ha med på ett försättsblad. Det som skrivs i den här rutan syns alltså i den PDF folk kommer att kunna ladda ned, så skriv inga kommentarer till biblioteket här.

Här kan du lämna meddelanden till biblioteket. När du är nöjd med filen och har godkänt publiceringsvillkoret klickar du Fortsätt, och så hamnar DiVA-posten med filen hos biblioteket. Här granskar vi den, och ser till att artikeln verkligen får publiceras, att embargotiden är rätt, och att det accepterade manuskriptet förses med ett försättsblad med rätt information

Klart!

Text & figurer: Signe Wulund